Afzuigkap slang aansluiten

Een goed geïnstalleerde afzuigkap is erg belangrijk voor een gezonde en comfortabele keukenomgeving. Een onderdeel van deze installatie is de slang van de afzuigkap. Deze leidt de dampen en geuren naar buiten en zorgt ervoor dat deze nare luchtjes en dampen niet in de keuken blijven hangen.

 

In deze blog zullen we dieper ingaan op de juiste installatie van de afzuigkap slang, met specifieke aandacht voor lengte, hoogte, bochten en diameter. Daarnaast gaan we het hebben over het aansluiten, bevestigen en afwerken van de slang.

De lengte van de afzuigkap slang

De lengte van de afzuigkap slang speelt een belangrijke rol bij het zorgen van optimale luchtstroom. Over het algemeen wordt aanbevolen dat de slang niet langer mag zijn dan 3 meter. Een langere slang kan de efficiëntie van de afzuigkap verminderen, wat resulteert in een minder effectieve ventilatie.

De hoogte van de slang

Bij het aansluiten van de afzuigkap slang is het belangrijk om te overwegen hoeveel de slang omhoog gaat. De totale verticale afstand, gemeten vanaf de afzuigkap tot het uitgangspunt naar buiten, mag niet meer dan 1,5 meter zijn. Deze beperking helpt de luchtstroom te behouden en zorgt ervoor dat de afzuigkap optimaal presteert.

Bochten in de slang

Wanneer het nodig is om bochten in de afzuigkap slang op te nemen, is het belangrijk dat deze bochten zo soepel mogelijk zijn.

 

Scherpe bochten kunnen de luchtstroom belemmeren en resulteren in verminderde efficiëntie. Idealiter moeten bochten een ruime radius hebben om de weerstand te minimaliseren. Zorg ervoor dat de bochten niet te strak zijn en vermijd knikken in de slang.

Diameter van de slang

De diameter van de afzuigkap slang is ook van groot belang voor een optimale prestatie. Bij een slang van 3 meter wordt een diameter van 150 mm aanbevolen. Als de slang echter slechts 2 meter lang is, kan een diameter van 125 mm voldoende zijn.

 

Toch is het over het algemeen aan te raden om, indien mogelijk, te kiezen voor een diameter van 150 mm, zelfs bij kortere lengtes, om de luchtstroom te maximaliseren.

De invloed op het geluid van de kap

De juiste slang aansluiting zal het geluid van de afzuigkap ook heel erg beïnvloeden. Hoe langer en dunner de slang hoe hoger het geluid en lager de afzuiging. En dus ook hoe korter en dikker hoe beter het geluid

Terugslagklep

Bij de meeste afzuigkappen zit een terugslagklep. Deze zorgt ervoor dat de lucht die van buiten komt, niet door de afzuigkap naar binnen gaat.

 

Deze klep heeft alleen zin als u minder dan 1,5 meter van de buitenmuur zit. De klep heeft ook nadelen. Het geeft iets meer geluid en ze kunnen op den duur blijven plakken door vet of verkeerd / los schieten.

 

Heeft u buiten een klep, dan moet u de klep op de afzuigkap altijd verwijderen ze hebben dan geen zin en geven alleen maar nadelen. Deze klep is altijd achteraf nog te monteren.

 

Let op: Bij het verkleinen van de slang naar een kleinere slang moeten de kleppen eruit anders komen ze tegen het verloop en kunnen ze niet goed open waardoor de afzuigkap niet goed functioneert.

 

Meer weten over het plaatsen van een terugslagklep voor afzuigkappen? Lees dan onze blog ‘plaatsen terugslagklep afzuigkap’.

Testen of de afzuigkap slang goed is

Er is een makkelijke test die u kunt doen om te testen of uw slang goed is. Als u de afzuigkap circa 5 minuten aan laat staan, moet hij aan beide zijde van de motor zuigen. Blaast hij aan 1 kant en zuigt hij aan de andere dan kan de afzuigkap zijn lucht niet kwijt (de lucht komt dan retour).

 

Als dit zo is moet de slang worden nagekeken. Om te beginnen het verwijderen van de terugslagkleppen, dat wil vaak het probleem verhelpen. Een ander probleem kan zijn dat de slang te dun, te lang of teveel bochten heeft.

Het belang van een goed geïnstalleerde afzuigkap slang

Een correct geïnstalleerde afzuigkap slang is van cruciaal belang voor een effectieve afvoer van dampen en geuren uit de keuken en voor het geluid dat uw afzuigkap maakt. Voor meer informatie lees ook onze blog ‘afzuigkap aansluiten’.

 

Door rekening te houden met de juiste lengte, hoogte, bochten en diameter van de slang, kunt u ervoor zorgen dat uw afzuigkap optimaal presteert. Neem de tijd om de installatie zorgvuldig uit te voeren volgens deze richtlijnen en geniet van een frisse en gezonde keukenomgeving.

Meer weten over afzuigkappen?

Wilt u graag meer weten over afzuigkappen? Afzuigkaponline heeft veel informatieve blogs over diverse onderwerpen, zoals het reinigen, installeren en vervangen van een afzuigkap.

 

Bent u op zoek naar een nieuwe kap? Bekijk dan ons assortiment aan afzuigkappen. We hebben diverse maten en modellen, zoals een recirculatie afzuigkap.