Recirculatie of motorloos

In een situatie met een centraal afzuigsysteem speelt de keuze voor de juiste afzuigkap een belangrijke rol. Twee veelvoorkomende opties zijn motorloze afzuigkappen en recirculatie afzuigkappen. Elk hebben ze zijn eigen voor- en nadelen. Deze beslissing wordt vaak beïnvloed door factoren zoals de effectiviteit van het centrale afzuigsysteem, de beschikbare functies en het algehele gemak.



Laten we eens dieper ingaan op de overwegingen bij het kiezen tussen motorloos of recirculatie, met een specifieke focus op situaties waarin een centraal afzuigsysteem al aanwezig is en goed presteert.

Centraal afzuigsysteem met drie standen: wanneer motorloos de voorkeur verdient

Als uw keuken is uitgerust met een centraal afzuigsysteem dat al goed presteert en drie verschillende standen heeft, kies dan voor de voordelen van een motorloze afzuigkap. Deze kap onderscheidt zich door zijn eenvoud en effectiviteit. De centrale afzuiging trekt kookdampen en geuren weg, terwijl de motorloze kap de lucht zuivert van vet doormiddel van een vetfilter.



Voordelen van een motorloze afzuigkap in dit scenario:

  • Geen filters die elk jaar vervangen moeten worden
  • Een motorloze afzuigkap is efficiënt in het verwijderen van geuren en dampen zonder de noodzaak van extra stroomverbruik.
  • Zonder motor zijn er minder bewegende delen, wat resulteert in minder onderhoud en lagere onderhoudskosten
  • Aangezien het centrale systeem al de belangrijkste afzuig taak uitvoert, wordt er geen extra energie verbruikt door een motor in de afzuigkap
  • Een ander voordeel van een motorloze afzuigkap is dat hij geen geluid extra maakt, alleen het geluid van uw centrale systeem blijft

*Let op een motorloze afzuigkap is een lege huls dus heeft geen afzuigende werking van zichzelf de afzuiging komt dus volledig vanuit het systeem. Wilt u precies weten hoe een motorloze afzuigkap werkt? Lees dan onze blog 'wat is een motorloze afzuigkap'.

Wanneer recirculatie het overwegen waard is: beperkte afzuiging en geen standen regeling

In gevallen waarin het centrale afzuigsysteem beperkte afzuiging biedt en/of geen standenregeling heeft, kan recirculatie een beter optie zijn voor uw keuken. Een recirculatie afzuigkap zuiveren de lucht door deze door koolstoffilters te leiden en terug de keuken in te blazen.



Belangrijke overwegingen voor het kiezen van recirculatie:

  • Recirculatiesystemen zijn onafhankelijk van het centrale afzuigsysteem en kunnen worden geïnstalleerd in keukens waarin een goed systeem ontbreekt
  • De kwaliteit van de filters in een recirculatiesysteem bepaalt de effectiviteit ervan. Hoogwaardige filters kunnen de meeste geuren en vetten verwijderen
  • Omdat een recirculatie systeem op zichzelf wekt is het een kwestie van de afzuigkap ophangen filters erin en klaar. U hoeft dan geen buis naar het systeem aan te leggen die weer afgewerkt moet worden, wat weer extra kosten met zich meebrengt
  • Bij recirculatie heeft u eigenlijk dubbele werking het systeem zuigt de keuken af (niet bij de afzuigkap maar wel bij het afzuigrooster van het systeem) en u heeft recirculatie. Het nadeel hierbij is natuurlijk dat u de filters elk jaar moet vervangen wat kosten met zich mee brengt

*Let op bij recirculatie is er geen slang! De afzuigkap mag nooit rechtstreeks in verbinding staan met uw centrale systeem dan kan de lucht niet weg en dat zorgt ervoor dat er problemen komen. De lucht komt dan of bij de douche of bij de afzuigkap of bij de buren terecht wat natuurlijk niet wenselijk is.

Recirculatie of motorloos: de conclusie

In beide gevallen moet de keuze tussen motorloos of recirculatie worden gemaakt op basis van uw specifieke behoeften en de omstandigheden in uw keuken. Het is belangrijk om de prestaties van het bestaande centrale afzuigsysteem en de beschikbare functies zorgvuldig te evalueren voordat u een definitieve beslissing neemt. Tip: hebben de buren dezelfde situatie als u jezelf dan is het een idee om uw buren naar hun ervaring te vragen.

Wilt u meer informatie over hoe u een afzuigkap aansluit op het centrale afzuigsysteem? Lees dan onze blog 'afzuigkap aansluiten op centraal afzuigsysteem'.

Meer informatie over afzuigkappen of heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over het verschil tussen motorloos of recirculatie? Of wilt u graag iets anders weten over afzuigkappen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u voorzien van informatie of u adviseren wat betreft de geschikte kap.



Zoekt u een nieuwe afzuigkap? Ontdek ons uitgebreide aanbod aan afzuigkappen in allerlei maten en designs. Als u op een werkdag vóór 15:00 bestelt, ontvangt u uw bestelling de volgende dag thuis!