Afzuigkap aansluiten op centraal afzuigsysteem

Wanneer u een nieuwe afzuigkap heeft aangeschaft is het belangrijk dat deze wordt geïnstalleerd. Een afzuigkap aansluiten op het centraal afzuigsysteem zorgt er namelijk voor dat de afzuigkap ook daadwerkelijk functioneert.

 

Wij leggen u uit welke type afzuigkap u kunt aansluiten op een mechanisch afzuigsysteem en hoe u uw motorloze afzuigkap aansluit op het centrale afzuigsysteem.

Welke type afzuigkap kunt u aansluiten op een mechanisch afzuigsysteem?

Als uw woning beschikt over een mechanisch ventilatie keuken, heeft het waarschijnlijk ook een mechanisch ventilatiesysteem, ook wel centrale afzuiging genoemd.

 

Mechanische ventilatie is gemaakt om continu lucht te verversen. Hoewel een centraal afzuigsysteem prima werkt om de ventilatie in uw huis te reguleren, heeft het niet altijd voldoende capaciteit om alle keukendampen effectief af te voeren. De oplossing? Een afzuigkap aansluiten.

 

Type afzuigkap

Het type afzuigkap hangt vooral af van de mate van ventilatie. Om te beginnen zijn er motorloze afzuigkappen. Dit is een eenvoudige en voordelige oplossing wanneer u op zoek bent naar meer ventilatie.

 

De effectiviteit van deze oplossing is alleen niet enorm, dat komt door het relatief lage vermogen. Daarnaast kunt u ook kiezen voor een afzuigkap met recirculatie. Via speciale filters wordt de kookdamp ontdaan van vocht en worden de meeste luchtjes gefilterd, zodat er weer frisse lucht de kamer in komt. Wilt u meer over beide weten? Lees dan onze blog 'recirculatie of motorloos'.

 

Tegenwoordig zijn er ook hybride systemen. Hierbij wordt recirculatie gecombineerd met afzuiging. De normale afzuiging wordt dan aangevuld met randafzuiging van het recirculatiesysteem, waardoor de afzuiging veel meer kracht biedt.

Motorloze afzuigkap aansluiten op centraal afzuigsysteem

De afzuigkap aansluiten op het centraal afzuigsysteem is een klus die u zelf kunt uitvoeren. Met een praktisch en helder stappenplan heeft u uw motorloze afzuigkap in een handomdraai aangesloten.

 

Omdat het handig is om te weten waar u op moet letten, hebben we in vier stappen wat handige tips voor u op een rijtje gezet:

Stap 1: Bepaal de ophanghoogte van de afzuigkap

Zodra u het type afzuigkap heeft gekozen, kunt u aan de slag met ophangen. Daarvoor is als eerste de hoogte van de kap belangrijk.

 

Die hoogte bepaalt namelijk de daadwerkelijke hoogte waarop u de afzuigkap wilt ophangen. Aangezien iedere keuken en iedere afzuigkap anders is, is het belangrijk om dit van tevoren goed op te meten.

 

Zorg ervoor dat u de minimale afstand tussen uw kookplaat en uw afzuigkap ongeveer tussen de 55 en 80 centimeter houdt. Wat de precieze ideale hoogte is, ligt af van uw keukeninrichting én het type kookplaat.

 

Wanneer u bijvoorbeeld een gaskookplaat heeft, zult u koken op echt vuur, op vlammen. Komen deze een keertje te dicht bij uw afzuigkap, dan heeft u te maken met brandgevaar. Daarvoor is een grote afstand wenselijk.

 

Heeft u een elektrische kookplaat, dan ligt het net weer even anders. Omdat u niet te maken heeft met vlammen, kunt u de minimale afstand tussen de kookplaat en de afzuigkap minder groot houden.

 

Stap 2: Plaats de afzuigkap

De manier waarop u de afzuigkap plaatst, verschilt per merk en per type. Maar in de meeste gevallen zit aan de binnenkant van de kap gaatjes, hiermee kunt u de afzuigkap met schroeven ophangen.

 

Positioneer de afzuigkap op de plek waar u deze wilt hebben. Gebruik dan een potlood om via de gaatjes te markeren waar u moet boren. Zo hangt u de afzuigkap eenvoudig op.

 

Stap 3: Sluit de kap aan op het centrale systeem

Met een motorloze afzuigkap is het nodig om de afzuigkap aan te sluiten op het centrale afzuigsysteem. Dit is erg gemakkelijk, binnen een handomdraai heeft u de afzuigkap aangesloten. U sluit de afzuigkap direct aan op het aansluitpunt van de installatie.

 

Stap 4: Sluit de afzuigkap aan op de stroom

Heeft u de afzuigkap aangesloten op een afvoersysteem? Sluit de afzuigkap dan op de stroom aan. Dit is meestal gewoon een kwestie van de stekker in het stopcontact doen.

 

Het is wel belangrijk om een geaard stopcontact te gebruiken. Werk de snoer vervolgens netjes weg in de schouw of in een keukenkastje en u hebt binnen vier stappen uw afzuigkap aangesloten.

 

Wilt u graag een uitgebreidere uitleg over motorloze afzuigkappen en wat het nou precies inhoudt? In onze blog: wat is een motorloze afzuigkap? Leggen wij het graag aan u uit tot in de details!

Afzuigkap gebruiken naast centrale afzuiging

Een afzuigkap is een aanvulling op uw mechanische ventilatie in de keuken. Dit betekent dat u de afzuigkap en de mechanische ventilatie met elkaar kunt combineren.

 

Let hierbij wel op de aansluitingen, want deze kunnen van elkaar verschillen. Een motorloze afzuigkap wordt gekoppeld aan het afzuigpunt van het ventilatiesysteem, terwijl dat bij een afzuigkap met motor juist af te raden is.

 

De kans is dan aanwezig dat de vervuilde lucht in de andere ruimtes met afzuigpunten belandt. Zorg er dus voor dat de lucht die de afzuigkap met motor afzuigt, naar buiten wordt geleid met een eigen afvoerkanaal.

 

Het is dus niet de bedoeling dat u een afzuigkap met motor aansluit op het centrale afzuigsysteem.

Afzuigkap met motor en centraal afzuigsysteem

Wilt u toch een afzuigkap met motor aansluiten op het centraal afzuigsysteem? Dan is het van belang dat u een recirculatie afzuigkap uitkiest.

 

Recirculatie afzuigkappen zorgen ervoor dat de lucht gewoon in de ruimte blijft. De lucht, die niet alleen kook- en braadgeurtjes maar ook vetmoleculen bevat, wordt door de afzuiging aangezogen, gefilterd en weer schoon vrijgegeven in de keukenruimte.

Afzuigkap aansluiten op ventilatiekanaal? Afzuigkaponline is uw specialist

Nu u weet hoe u een afzuigkap moet aansluiten op een centrale afzuiging, kunt u zelf aan de slag gaan. Het belangrijkste is dat u altijd de juiste afzuigkap vindt bij uw ventilatiesysteem. Het is daarom handig om te weten welke soorten afzuigkappen er zijn. Daarnaast hebben wij ook een handige handleiding over het plaatsen van een terugslagklep voor uw afzuigkap.

 

Wilt u meer informatie over een afzuigkap aansluiten? Hierover hebben wij ook een handige blog geschreven!