Alle soorten afzuigkappen op een rij

Bent u opzoek naar een nieuwe afzuigkap voor in uw keuken? Dan heeft u vast al gezien dat er veel verschillende soorten afzuigkappen zijn. Iedere afzuigkap werkt op een andere manier en heeft andere eigenschappen. Maar hoe weet u welk type afzuigkap het meest geschikt is voor uw situatie?

 

Om u op weg te helpen met het maken van de juiste keuze, geven wij u inzicht in welke typen afzuigkappen er zijn en wat de belangrijkste eigenschappen per type afzuigkap zijn.

Welke soorten afzuigkappen zijn er?

De diverse soorten afzuigkappen voor de keuken hebben allemaal hun eigen voordelen. Daarnaast is er keuze uit verschillende modellen, afhankelijk van de plaats waar u de afzuigkap wilt installeren.

 

Alle soorten en typen afzuigkappen:

 

  • Inbouw afzuigkappen
  • Onderbouw afzuigkappen
  • Plafond afzuigkappen
  • Eiland afzuigkappen
  • Wandschouw afzuigkappen
    • Standaard wandschouw
    • Schuine wandschouw
    • Platte wandschouw
  • Vlakscherm afzuigkappen
  • Geïntegreerde afzuigkappen

Hieronder leggen wij u uit wat de eigenschappen en de voor- en nadelen per type afzuigkap zijn.

Inbouw afzuigkappen

Als u een duidelijk zichtbare afzuigkap niet mooi vindt, kunt u kijken naar een inbouw afzuigkap. Een inbouw afzuigkap is verwerkt in de keukenkastjes, waardoor u er bijna niets van ziet. Het nadeel is dat het inbouwen wel enig vakmanschap vraagt. Inbouw afzuigkappen zijn vergelijkbaar met geïntegreerde afzuigkappen en vlakscherm afzuigkappen.

Onderbouw afzuigkappen

Een onderbouw afzuigkap is een compacte afzuigkap, waardoor deze vaak passen in een wat kleinere keuken. De onderbouw afzuigkappen worden vaak onder een keukenkastje gemonteerd. De lucht gaat via een afvoerbuis naar buiten. Een voordeel van dit type afzuigkappen is dat deze gemakkelijk onder uw keukenkastje te monteren is, aangezien u geen nismaten op hoeft te meten. Een nadeel is dat deze iets meer uitsteekt, waardoor deze wel iets opvallender is dan de inbouw afzuigkappen.

Plafond afzuigkappen

Een ander type afzuigkap is de plafond afzuigkap. Dit is eigenlijk een inbouw afzuigkap, welke gemonteerd wordt in het plafond. Het voordeel van een plafond afzuigkap is dat deze vaak een hoger vermogen heeft en gemakkelijk met een afstandsbediening te bedienen is. Dit type afzuigkap is wel zichtbaar in de keuken, maar wanneer deze netjes wordt verwerkt is dit niet storend. Een plafond afzuigkap wordt vaak gebruikt in een grote keuken boven een kookeiland.

Eiland afzuigkappen

Een ander model afzuigkap dat wordt gebruikt boven een kookeiland, is de eiland afzuigkap. Dit model wordt niet geïntegreerd in het plafond, maar juist aan het plafond bevestigd. Een eilandmodel heeft vaak een groot oppervlak en hangt vrij opvallend boven het kookeiland. Maar zo’n luxe en moderne afzuigkap mag natuurlijk ook wel gezien worden!

Wandschouw afzuigkap

De wandschouw afzuigkap, ook wel traditionele afzuigkap of schouwkap genoemd, is een afzuigkap die aan de wand en het plafond wordt gemonteerd. Deze hangt niet vrij en kan zowel recht tegen de wand als in een hoek worden geplaatst. Een wandschouw afzuigkap is verkrijgbaar in verschillende vormen; plat, schuin, vierkant, rond of diagonaal. De diagonale afzuigkap, ofwel hoofdvrije afzuigkap, is wat hoger aan de voorkant. Ideaal voor wat langere mensen, gezien deze extra hoofdruimte biedt. Zo stoot u uw hoofd niet meer tegen de afzuigkap tijdens het koken!

Standaard wandschouw afzuigkap

Deze wandschouw afzuigkap is een van de meest tradionele afzuigkappen die er is. Een standaard wandschouw is van onderen breed en wordt naar boven toe een stuk smaller. 

Schuine wandschouw afzuigkap

Een schuine wandschouw afzuigkap hangt niet recht boven je kookfornuis of inductieplaat, maar is juist schuin. Hierdoor krijgt u een ruimtelijkere keuken en loopt u niet het risico om uw hoofd te stoten. Dit soort afzuigkap wordt meestal een schuine afzuigkap genoemd. 

Platte wandschouw afzuigkap

Dit soort afzuigkap heeft een vlakke bovenkant en is een van de meest voorkomende types wandschouw afzuigkap. Hierdoor ontstaat een strak design en kunt u eenvoudig spullen erop plaatsen. 

Vlakscherm afzuigkap

De vlakscherm afzuigkap is ook in het keukenkastje verwerkt, zodat deze vrijwel onzichtbaar is. Echter, werkt deze op een iets andere manier dan de geïntegreerde afzuigkap. Bij het koken maakt u namelijk gebruik van het uitschuifbare scherm. Aan de voorzijde van de vlakscherm afzuigkap bevindt zich een greep welke naar voren kan worden getrokken. Zo gaat de afzuigkap direct aan. Het uitschuifbare scherm steekt een stukje uit onder uw keukenkastje. Wanneer u niet aan het koken bent, verbergt u het scherm door het in te schuiven.

Geïntegreerde afzuigkap

De geïntegreerde afzuigkap wordt weggewerkt in een keukenkastje. Deze hangt tussen twee bovenkastjes in wordt vaak achter een kastdeurtje gemonteerd. Zodra u het kastje open trekt, gaat deze schuin naar voren open. De afzuigkap treedt dan gelijk in werking. Bent u klaar met koken? Dan klapt u het deurtje dicht en is de afzuigkap niet meer te zien.

Verschillende soorten afzuigsystemen

Om een afzuigkap te kiezen die bij uw situatie past, is het belangrijk om eerst over een aantal dingen na te denken. Zo is het type afzuigkap afhankelijk van uw soort keuken en het soort afzuigsysteem.


Hieronder maken we onderscheid tussen drie soorten afzuigkappen, elk geschikt voor een ander soort afzuigsysteem. Afhankelijk van het soort afzuigsysteem dat in uw keuken aanwezig is, kiest u één van de volgende:

 

  1. Afzuigkappen met afvoer naar buiten
  2. Recirculatie afzuigkappen
  3. Motorloze afzuigkappen

Afzuigkappen met afvoer naar buiten

Wanneer u een directe afvoer naar buiten heeft, kiest u voor een afzuigkap met afvoer. Dit afzuigsysteem is het krachtigste van alle type afzuiging. Via een luchtafvoerslang worden de kookluchten naar buiten afgevoerd. Dit noemen ze een afzuigkap met motor.

 

Een afzuigkap met afvoer naar buiten beschikt altijd over een motor, waardoor deze niet kan worden aangesloten op een centraal afzuigsysteem. Wel kunt u dit type ombouwen tot een recirculatie afzuigkap. Hierover vertellen we in de volgende alinea meer.

Recirculatie afzuigkappen

In sommige huizen of appartementen is er geen afvoer naar buiten aanwezig. Voor dit soort woningen biedt de recirculatie afzuigkap de oplossing. De recirculatie afzuigkap heeft een filter, wat ervoor zorgt dat de kookdamp wordt opgenomen en geuren worden geneutraliseerd. Vervolgens komt er schone lucht terug de keuken in, zodat uw woning fris blijft.


Het grote voordeel hiervan, is dat er geen luchtafvoersysteem meer nodig is. Echter, de recirculatie afzuigkap is vaak minder krachtig dan een afzuigkap met afvoer.

Motorloze afzuigkappen

Heeft uw woning een centraal afzuigsysteem? Dan sluit u de afzuigkap aan op het centrale afzuigsysteem, waardoor de afzuigkap geen ingebouwde motor nodig heeft. In dat geval kiest u voor een motorloze afzuigkap. Wat is een motorloze afzuigkap? Of wilt u weten hoe u de afzuigkap doet aansluiten op het centraal afzuigsysteem?

 

Een motorloze afzuigkap, is zoals de naam al zegt, een afzuigkap zonder motor. Het voordeel van de motorloze afzuigkap is dat deze makkelijk aan te sluiten is en relatief stil is. Echter, kunt u hierbij vaak niet zelf de zuigkracht regelen. Deze is afhankelijk van de centrale luchtafvoer. De motorloze afzuigkap bestaat in twee varianten: rechte afzuigkappen of schuine afzuigkappen.

 

Heeft u een directe afvoer naar buiten? Dan kiest u voor een afzuigkap met afvoer. Wanneer u geen afvoer naar buiten heeft, ga dan voor een recirculatie afzuigkap. Het kan ook zijn dat uw keuken is aangesloten op een centraal afzuigsysteem. In dat geval kunt u kiezen voor een afzuigkap zonder motor.

 

Welke maat afzuigkap?

Naast de verschillende soorten afzuigkappen, zijn afzuigkappen ook in verschillende maten verkrijgbaar. Het bepalen van het juiste formaat afzuigkap, is afhankelijk van de grootte van uw fornuis of kookplaat. Het is belangrijk dat een afzuigkap breder is dan het fornuis of de kookplaat. Zo kan de afzuigkap alle dampen goed opnemen.

 

Voor kleine keukens is een afzuigkap van 60 cm vaak al geschikt. Heeft u een 5-pits fornuis of kookplaat of is deze groter dan 60 cm? Dan raden wij een afzuigkap van 80 cm of een afzuigkap van 90 cm aan. Daarnaast hebben wij ook afzuigkappen van 70 cm in het assortiment van onze webshop.

Welke kleur afzuigkap?

Naast verschillende maatvoeringen, modellen en types zijn afzuigkappen in diverse kleuren te koop. Bij het maken van een keuze wat betreft een afzuigkap is de kleur ook een belangrijke factor. De kap moet bij de keuken en omgeving passen. Om die reden hebben wij diverse kleuren in ons assortiment:

  1. Zwarte afzuigkappen
  2. Witte afzuigkappen
  3. Grijze afzuigkappen
  4. Zilveren afzuigkappen
  5. RVS afzuigkappen

Alle soorten afzuigkappen bij Afzuigkaponline

Na het lezen van deze blog heeft u antwoord gekregen op de vraag ‘welke afzuigkap heb ik nodig?’. We hebben de verschillende soorten afzuigkappen voor u op een rijtje gezet en uitgelegd welke soorten afzuigsystemen er zijn. Afzuigkaponline heeft een ruim aanbod aan afzuigkappen in verschillende vormen en maten. Ook hebben we moderne afzuigkappen in ons assortiment.


We kunnen ons ook goed voorstellen dat u nog vragen heeft. Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten geven u graag passend advies voor uw situatie.


Wilt u meer weten over afzuigkappen? Lees dan onze andere blogs over afzuigkappen.