Afzuigkap afvoer naar buiten maken

Wanneer je een keuken gaat kopen of verbouwen, kies je daar ook een goede afzuigkap bij. Tijdens het koken blijven etensgeuren namelijk snel in huis hangen. Een afzuigkap met afvoer naar buiten is de meest effectieve oplossing om deze geuren af te voeren. Daarnaast is een afzuigkap met afvoer naar buiten ook nog eens veiliger.

 

Maar een afzuigkap afvoer naar buiten maken, hoe doet u dat?

 

Volg deze ultieme handleiding stap voor stap en u zult zien dat het maken van een afzuigkap afvoer naar buiten vrij eenvoudig is.

Goed om te weten

Voordat u aan de slag gaat is het belangrijk om te weten: wat mag wel en wat mag niet? In de wetgeving staan een aantal voorschriften opgesteld waaraan u moet voldoen, als u een afzuigkap afvoer naar buiten maakt. Lees eerst de regelgeving over afzuigkap afvoer naar buiten, voordat u begint.

Benodigdheden geveldoorvoer afzuigkap

Een afzuigkap geveldoorvoer kunt u gemakkelijk zelf maken. Voordat u aan het maken van een afvoer begint, heeft u een aantal materialen nodig.

 

Wij hebben een aantal benodigdheden voor u op een rij gezet:

 

  • Afvoerbuis
  • Afsluitrooster
  • Hoekstukken
  • Verbindingsstukken
  • Muurbeugel
  • Rolmaat
  • Boormachine
  • Beugelzaag met metaalzaagblad
  • Steenboor (6 mm en 8 mm)
  • Hamer
  • Steenbeitel
  • Schroevendraaier
  • Schroeven
  • Pluggen (6 mm)
  • Potlood
  • Karton

Welke afvoerbuis voor afzuigkap?

Voor een optimale werking van de afzuigkap is het gebruik van de juiste afvoerbuis van groot belang. Dit bepaalt namelijk hoe goed de afzuigkap functioneert.

 

Hierbij maken we onderscheid tussen drie verschillende factoren:

  1. Materiaal afvoerbuis
  2. Hoe lang afvoerbuis afzuigkap?
  3. Diameter doorvoer afzuigkap

We leggen hieronder deze factoren verder aan u uit.

1. Materiaal afvoerbuis

Het materiaal van de afvoerbuis speelt een belangrijke rol voor de zuigkracht van de afzuigkap. Hoe ruwer het materiaal, des te minder de werking. Het materiaal bepaalt tevens hoeveel lawaai deze maakt.

 

Hieronder leggen we de verschillen tussen de soorten afvoerbuizen uit:

Flexibele slang Kunststof buis Stalen buis

Voordelen:

+ Eenvoudig aan te sluiten
+ Makkelijk verwerkbaar, zonder hulpstukken

Voordelen:

+ Relatief sterk
+ Makkelijk verwerkbaar
+ Zowel rond als rechthoekig

Voordelen:

+ Functioneert beter
+ Minder luchtweerstand
+ Duurzamer
+ Zowel rond als rechthoekig
+ Nette afwerking
+ Minder geluid
+ Makkelijk schoonmaken
+ Hoge brandwerendheid

Nadelen:

- Maakt meer geluid
- Hoge luchtweerstand
- Lage brandwerendheid

Nadelen:

- Lage brandwerendheid

Nadelen:

- Meer werk

 

Wij adviseren u dan om gebruik te maken van een stalen afvoerbuis. Zoals u kunt zien is deze het meest geschikt voor de afvoer van een afzuigkap naar buiten. Het is even meer werk, maar het resultaat is een beter functionerende afzuigkap. Het gebruik van de stalen afvoerbuis is daarnaast niet alleen netter, maar ook duurzamer en veiliger.

2. Hoe lang afvoerbuis afzuigkap?

Niet alleen de materialen zijn van groot belang, maar ook het juiste formaat van de afvoerbuis. Daarbij is het belangrijk om zo weinig mogelijk lange, ongelijke of dunne stukken te gebruiken. Ofwel, zorg voor de snelste weg naar buiten. Hoe langer de buis, hoe minder zuigkracht de afzuigkap zal hebben.

 

Het meest efficiënte is om de afzuigkap aan de buitenmuur te monteren, waardoor de afvoerleiding het snelste naar buiten wordt geleid. Echter, kan het soms nodig zijn om de doorvoer om te leggen. Houd hierbij rekening dat iedere bocht zorgt voor druk- en capaciteitsverlies. Maak de buis dus niet langer dan nodig is.

3. Diameter doorvoer afzuigkap

De diameter van de afvoerbuis moet minimaal gelijk zijn aan het gat van de afzuigkap. Dit betekent dat een grotere buis ook gebruikt kan worden. De afvoerbuis mag echter nooit kleiner zijn dan het gat van de afzuigkap, aangezien een te smal kanaal niet genoeg lucht kan afvoeren. De meeste afzuigkappen van tegenwoordig hebben een diameter van 150 mm.

Maak in 8 eenvoudige stappen een muur- of geveldoorvoer voor uw afzuigkap

Een doorvoer maken voor afvoer afzuigkap naar buiten, dat lijkt een hele klus? Maar met een goede voorbereiding en ons stappenplan, maken wij het u gemakkelijker!

 

Wij leggen in 8 eenvoudige stappen uit hoe u een muur- of geveldoorvoer voor uw afzuigkap naar buiten maakt:

 

  1. Zaag uw afvoerbuis op lengte
  2. Schuif het verloopstuk op uw afvoerbuis
  3. Stel het afvoerkanaal samen
  4. Teken het ventilatiegat af
  5. Doorvoer afzuigkap boren
  6. Hak het ventilatiegat verder uit
  7. Plaats buiselement in ventilatiegat
  8. Schroef afsluitrooster vast

Stap 1. Zaag uw afvoerbuis op lengte

Als de afvoer met een bocht over de keukenkastjes gaat, begint u met een verloopbocht met rechthoekige uitloop. Leg de verloopbocht boven op het keukenkastje en meet de afstand van het uiteinde van de verloopbocht tot het gat in de afzuigkap. Zaag de afvoerbuis op maat met een beugelzaag met metaalzaagblad.

Stap 2. Schuif het verloopstuk op uw afvoerbuis

Steek de afvoerbuis in de afzuigkap en schuif daar het verloopstuk aan. Schuif het verloopstuk op de afvoerbuis. Als de afvoerbuis nog te lang is, kunt u de afvoerbuis iets inkorten.

Stap 3. Stel het afvoerkanaal samen

Stel nu het afvoerkanaal samen door rechte stukken en hoekstukken in elkaar te schuiven. Maar hierbij gebruik van verbindingsstukken. Elementen kunt u op maat zagen met een ijzerzaagje. Het laatste afvoerstuk dat door de gevel gaat, zaagt u nog niet op maat.

Stap 4. Teken het ventilatiegat af

Teken aan de binnenkant op de muur het ventilatiegat af met een potlood. Maak hier met het een stuk karton een mal van, zodat deze later kan worden hergebruikt. Kies hierbij een plaats voor het ventilatiegat, waarbij het afvoerkanaal zo min mogelijk in zicht is. Denk hierbij uiteraard wel aan uw buren, zodat zij geen hinder ervaren.

Stap 5. Doorvoer afzuigkap boren

Nu gaan we door Teken ook aan de buitenkant van de muur het ventilatiegat af met de gemaakte mal. Boor nu zowel binnen als buiten gaten door de gevel, langs de afgetekende lijn. Gebruik hiervoor de steenboor (8 mm). In de blog ‘Doorvoer afzuigkap boren' leest u meer over hoe u dit aanpakt en waar u rekening mee moet houden.

Stap 6. Hak het ventilatiegat verder uit

Hak het gat nu verder uit. Maak hierbij gebruik van de steenbeitel en hamer.

Stap 7. Plaats buiselement in ventilatiegat

Steek nu het laatste afvoerstuk van buitenaf door het gat in de gevel. Bevestig dit aan de rest van het afvoerkanaal. Teken nu de buitenzijde van de gevel op het afvoerstuk, zodat u het afvoerstuk op maat kunt zagen. Daarna kunt u het afvoerkanaal helemaal in elkaar zetten.

Stap 8. Schroef afsluitrooster vast

Aan de buitenzijde van de gevel kunt u het afsluitrooster bevestigen. De lamellen wijzen naar beneden. Boor hiervoor gaatjes in de gevel (steenboor 6 mm). Zet vervolgens het rooster met de schroeven en pluggen vast op de gevel.

 

Klaar? Dan kunt u nu de afzuigkap op de afvoer naar buiten gaan aansluiten! In de blog ‘Afzuigkap aansluiten’ leest u hoe u dit aanpakt en waar u op moet letten.

Extra tips!

  • U kunt er voor kiezen om het afvoerkanaal met een beugel vast te zetten op de muur of het keukenkastje.
  • Indien gewenst kunt u in de afvoerbuis een terugslagklep plaatsen voor uw afzuigkap.
  • Plat dak? Maak het afvoergat recht boven de afzuigkap.

Afzuigkap met of zonder afvoer kopen?

Wilt u een nieuwe afzuigkap kopen voor in uw keuken? Afzuigkaponline verkoopt diverse geschikte afzuigkappen, zowel met afvoer als zonder afvoer.

 

De afzuigkappen met afvoer bestaan uit een motorloze afzuigkap en schuine afzuigkap. Voor huizen met een centraal afvoersysteem is een motorloze afzuigkap de beste keus. Heeft u geen centraal afvoersysteem? In dat geval kiest u voor een afzuigkap met motor.

 

Sommige woningen zijn niet uitgerust met een luchtafvoersysteem naar buiten. Hierbij is een recirculatie afzuigkap of een onderbouw afzuigkap een goede oplossing.