Afzuigkap afvoer naar buiten: wat zijn de regels?

Bij het kopen of verbouwen van een keuken komt veel kijken. Het kiezen van een stijl, indeling, kleuren en apparatuur: het kan een flinke zoektocht zijn. Daarnaast zal u ook moeten nadenken over de plek van het afvoersysteem van de afzuigkap.

 

Hierbij is het goed om te weten wat de regels voor een afzuigkap afvoer naar buiten zijn. Wat mag wel en wat mag niet?

Wetgeving afvoer afzuigkap: hoe zit het precies?

De wetgeving voor een afzuigkap afvoer naar buiten is vastgelegd in het Bouwbesluit 2012. Dit besluit bevat voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Alle bouwwerken in Nederland moeten aan deze voorschriften voldoen. Ook uw woning dus.

 

In het bouwbesluit staat omschreven dat de afstand tussen de afvoer en de perceelgrens minimaal twee meter moet zijn. Gaat u uw keuken verbouwen, houd er dan dus rekening mee dat u de afvoer niet te dicht bij de perceelgrens plaatst. 

Wetgeving afzuigkap afvoer in het Burgerlijk Wetboek

Ook het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek is in deze situatie van toepassing. Hierin staat dat de eigenaar van een erf geen hinder mag toebrengen aan de eigenaren van andere erven door het verspreiden van stank, rook of gassen.

 

Dit betekent dat het plaatsen van een afvoer voor kookafzuiging dus niet overal mogelijk is. Houd er bij het plaatsen van een nieuwe afvoer dus rekening mee dat uw buren hier geen last van mogen krijgen.

Hoe zit het met bestaande woningen?

In sommige bestaande woningen is de plek van de afvoer naar buiten op dit moment al niet ideaal. Dit is het geval als uw buren de geuren uit uw afzuigkap kunnen ruiken. Bij de verbouwing van uw keuken kunt u er dan voor kiezen om de afvoer op een betere plek te plaatsen.

 

Als dit kan is dit natuurlijk fijn, maar helaas is dit niet altijd mogelijk. Hoe gaat u hier dan mee om?

 

In het bouwbesluit staat dat bij het verbouwen van uw woning het ‘rechtens verkregen niveau’ geldt. Dat wil zeggen dat het kwaliteitsniveau niet slechter mag worden dan dat het was.

 

Plaatst u de afvoer op dezelfde plek, dan voldoet u hieraan. Komt de afvoer dichterbij de perceelgrens (dus een slechter kwaliteitsniveau), dan mag dit dus niet.

Afzuigkap zonder afvoer

Wilt u zeker weten dat u aan de wetgeving voor een afvoer afzuigkap naar buiten voldoet? Kies dan voor een afzuigkap zonder afvoer.

 

Dit type afzuigkap wordt ook wel een recirculatie afzuigkap genoemd. Deze afzuigkap is uitgerust met een koolstoffilter dat koolstofdeeltjes en geurtjes absorbeert. Het systeem circuleert de lucht en blaast vervolgens schone lucht terug de keuken in.  

 

Kunt u wel aan de regels voor een afzuigkap afvoer naar buiten voldoen? Dan adviseren wij een reguliere luchtafvoer afzuigkap.

Direct een afzuigkap bestellen?

Wilt u direct een afzuigkap bestellen? In onze webshop vindt u zowel recirculatie- als luchtafvoer afzuigkappen. Plaats direct een bestelling of neem contact met ons op voor advies. Onze specialisten helpen u graag met het kiezen van de beste afzuigkap voor uw keuken.

 

Bel ons gerust op 073-2600052 of mail naar info@afzuigkaponline.nl.