Beste hoogte afzuigkap

Bij het kopen van een afzuigkap is de maat belangrijk: de afzuigkap moet minimaal zo breed zijn als de kookplaat. Maar misschien wel minstens zo belangrijk, is de hoogte van de afzuigkap. Waarom is het van belang om hier op te letten? En wat is de juiste hoogte voor mijn type afzuigkap? Een handig overzicht.

Waarom is het belangrijk dat de afzuigkap op de juiste hoogte hangt?

Monteert u de afzuigkap te hoog boven het fornuis, dan is de afzuigkap minder effectief. De dampen leggen dan teveel ‘afstand’ af, waardoor ze ook in de rest van de keuken terecht komen.

 

Monteert u de afzuigkap te laag boven het fornuis, dan is het effect ook minder. In dat geval zuigt hij alleen de dampen in het midden van de kookplaat op. Daarnaast kan een te laag hangende afzuigkap vlam vatten. Kookt u op gas, let er dan dus zeker op dat uw kap niet te laag hangt.

 

Plus: bij een te laag hangende afzuigkap loopt u het risico dat u uw hoofd stoot. En daar zit u natuurlijk ook niet op te wachten!

Hoogte afzuigkap boven fornuis bepalen

Op welke hoogte de afzuigkap moet hangen, is afhankelijk van het type afzuigkap dat u kiest. Maar ook los van het type afzuigkap dat u kiest, geldt er een standaard hoogte afzuigkap per type kookplaat.

 

  • Gaskookplaat: minimaal 65 cm hoog, maximaal 80 cm hoog
  • Keramische kookplaat of inductiekookplaat: minimaal 55 cm hoog, maximaal 80 cm hoog

De minimale hoogte van de afzuigkap boven een inductiekookplaat of keramische kookplaat is dus lager dan bij een gaskookplaat. De maximale hoogte van de afzuigkap is hetzelfde.

Hoogte per type afzuigkap

Zoals u wellicht al weet zijn er verschillende type afzuigkappen. Hieronder vindt u een overzicht van de meestgebruikte afzuigkappen en op welke hoogte deze boven het fornuis moet hangen:

Hoogte inbouw afzuigkap

Een inbouw afzuigkap is ideaal als u de afzuigkap liever niet ziet. Deze afzuigkap zit geïntegreerd in uw keukenkastje en is dus bijna niet zichtbaar. Ons advies is om een inbouw afzuigkap maximaal 80 cm boven het fornuis te hangen. Hangt u ‘m hoger, dan is hij minder effectief. 

Hoogte onderbouw afzuigkap

Een onderbouw afzuigkap hangt onder uw keukenkastje. Het voordeel hiervan is dat u de kap niet hoeft in te bouwen. Hangt uw keukenkastje al redelijk laag? Houd er dan rekening mee dat de centimeters van de afzuigkap er nog bij komen. Als u tussen de 65 en 80 cm uitkomt, dan zit u zeker goed.

Hoogte wandschouw afzuigkap

Een wandschouw afzuigkap is een afzuigkap met een schouw. Deze kap hangt tegen de achterwand van de keuken. De optimale afstand tussen de kookplaat en de afzuigkap is minimaal 65 cm.

Hoogte schuine afzuigkap

Een schuine afzuigkap is een ideale oplossing voor lange mensen. Deze afzuigkap hangt schuin, waardoor u niet bang hoeft te zijn dat u uw hoofd stoot. Ook voor de schuine afzuigkap geldt een optimale hoogte van minimaal 65 cm tot maximaal 80 cm van het fornuis.

Hoogte vlakscherm afzuigkap

Een vlakscherm afzuigkap lijkt op een onderbouw afzuigkap. Ook deze hangt onder uw keukenkastje. Het grote verschil is dat een vlakscherm afzuigkap uitschuifbaar is. Qua montage geldt voor deze afzuigkap hetzelfde als voor de onderbouw variant: let erop dat de afzuigkap niet te dicht bij de kookplaat komt te hangen. Tussen de 65 cm en 80 cm is goed.

Vraag advies of bestel direct online

Na het lezen van dit artikel weet u waar u op moet letten bij het monteren van een afzuigkap. Heeft u vragen, of wilt u advies bij het kopen van een nieuwe afzuigkap? De specialisten van Afzuigkaponline helpen u graag. Neem contact met ons op of plaats direct een bestelling via onze webshop. We hebben veel verschillende afzuigkappen in het assortiment. Witte afzuigkappen, zwarte afzuigkappen en afzuigkappen van RVS.