afzuigkap schoonmaken

Het schoonmaken van de afzuigkap: voor veel mensen is het niet de meest favoriete klus. Toch is het regelmatig reinigen van de afzuigkap wel noodzakelijk. Veel vuil gaat via de afzuigkap naar buiten, maar er blijft ook van alles aan de afzuigkap hangen. Zowel aan de buitenkant, als aan de binnenkant. Vet, vocht, stof: van alles!

 

Tijd om ‘m een keer goed schoon te maken. Benieuwd hoe u het schoonmaken van de afzuigkap het beste aanpakt? Met dit 3-stappenplan is uw afzuigkap binnen de kortste keren weer brandschoon.

Stap 1: afzuigkap filters vervangen

Het komt niet meer vaak voor, maar er zijn nog afzuigkappen met stoffen filters en koolstoffilters. Deze zijn uitneembaar, maar niet schoon te maken. Dit betekent dat u deze regelmatig moet vervangen (om de 2 à 3 maanden). Wilt u hier meer over weten? Lees dan onze blog 'koolstoffilter afzuigkap schoonmaken' waar wij u stap voor stap uitleggen hoe dit moet! Stoffen filters zijn te koop in de meeste huishoudwinkels, u kunt hier kijken naar ons assortiment koolstoffilters. 

 

Tegenwoordig zijn afzuigkappen meestal alleen uitgerust met metalen of aluminium filters. Het vervangen van de stoffen filters en koolstoffilters is in dit geval niet nodig. Als u metalen of aluminium filters heeft, dan is stap 1 niet van toepassing en kunt u verder gaan met stap 2.

Stap 2: afzuigkap filters schoonmaken

Een afzuigkap met metalen of aluminium filters heeft uiteraard wel regelmatig een poetsbeurt nodig. Vaak zit er een kliksysteem ingebouwd waarmee u de filters eenvoudig kunt los- en vastklikken. Op die manier kunt u de filters loshalen en eenvoudig schoonmaken.

 

Hoe pakt u het schoonmaken van de filters vervolgens aan? Hiervoor zijn verschillende methodes:

Filters schoonmaken in de vaatwasser

De makkelijkste methode om de filters te reinigen is in de vaatwasser. Zeep de filters eventueel in met groene zeep of een ander schoonmaakmiddel, laat het een half uurtje intrekken en zet de filters vervolgens in de vaatwasser. Het liefst op een mild, kort programma.

 

Kijk van tevoren wel in de gebruiksaanwijzing of de filters wel in de vaatwasser mogen. En let erop dat u de filters niet klem zet in de vaatwasser. Hierdoor kunnen ze namelijk krom trekken.

Afzuigkap filters schoonmaken met baking soda

Heeft u geen vaatwasser of doet u het schoonmaken liever met de hand? Dan is baking soda een goede oplossing. Maak een sopje met baking soda, een beetje afwasmiddel en warm water. Laat de filters een half uurtje weken en was ze met de hand af.

 

Zijn uw filters van aluminium? Gebruikt dan liever geen baking soda, maar groene zeep of gewoon afwasmiddel.

Filters reinigen met ontvetter

Een andere manier om de afzuigkap filters te reinigen is met ontvetter. Dit is een kwestie van inspuiten, een half uurtje laten intrekken en afwassen met heet water. Easy!

 

Heeft u een afzuigkap met motor of ventilator? Ook die moet u regelmatig schoonmaken. Benieuwd hoe dit het beste aanpakt? Hierover volgen binnenkort twee aparte blogs.

Stap 3: buitenkant afzuigkap reinigen

Dan is er natuurlijk nog de buitenkant van de afzuigkap. Ook hier komt veel vuil, vet, stof en andere viezigheid op. Het schoonmaken van de buitenkant is heel simpel:

 

  1. Maak een sopje (bijvoorbeeld met groene zeep, baking soda of afwasmiddel) en poets het vuil eraf met een poetsdoek.
  2. Pak een andere doek met water en doe de afzuigkap daar nogmaals mee af. Droog de kap vervolgens na met een theedoek. 

Is uw afzuigkap van RVS? Dan kunt u eventueel speciaal RVS-reinigingsmiddel gebruiken, maar afwasmiddel of groene zeep is ook prima. Droog de afzuigkap vervolgens na met een microvezeldoek. Hiermee maakt u de kap mooi streepvrij.

 

Tip: Lees onze blog 'rvs afzuigkap schoonmaken' voor meer tips voor het schoonmaken van uw RVS afzuigkap

Hoe vaak moet je de afzuigkap schoonmaken?

Hoe vaak u de afzuigkap moet schoonmaken verschilt per onderdeel en is voor iedereen verschillend. Wilt u toch een richtlijn, houd dan het volgende aan:

 

  1. Vervang filters: om de 2 à 3 maanden
  2. Rooster van afzuigkap schoonmaken: 4 keer per jaar (of meer, indien u ziet dat ze heel vies zijn)
  3. Reinigen van de buitenkant: eens per 1 à 2 weken (combineer dit bijvoorbeeld met het poetsen van de rest van de keuken)

Aan de slag!

Na het lezen van dit artikel weet u precies hoe u het schoonmaken van de afzuigkap het beste aanpakt. Tijd om aan de slag te gaan! Lees ook onze blog over 'binnenkant afzuigkap schoonmaken' en vindt uit hoe u de binnenkant van uw afzuigkap schoon kan maken! Wilt u weten hoe je de motor van uw afzuigkap moet schoonmaken? Lees dan onze blog 'motor afzuigkap schoonmaken'