RVS afzuigkap schoonmaken

Hoe RVS afzuigkap schoonmaken?

Meestal is het de grootste uitdaging om een RVS afzuigkap streep loos achter te laten. Poetst u RVS met een gewone poetsdoek en reinigingsmiddel, dan blijven er al snel strepen achter. Ontzettend frustrerend en zonde van u harde poetswerk!

 

Gelukkig kunt u dit voorkomen door het op een andere manier aan te pakken. Hierbij geldt: er is niet één beste manier om dit te doen. Er zijn verschillende manieren die goed werken om een roestvrijstalen afzuigkap schoon te maken en eventuele bruine vlekken op RVS te verwijderen. Wat zijn de beste methodes?

 

  • RVS reinigen met olie
  • RVS reinigen met glasreiniger
  • RVS reinigen met soda

Stappenplan afzuigkap schoonmaken met olie

Gaat u uw afzuigkap schoonmaken met olie? Volg dan de onderstaande stappen:

 

  1. Resten verwijderen
    Gedurende de week komt er veel vuil en vet op uw afzuigkap terecht. Zorg er daarom eerst voor dat de afzuigkap vrij is van grove resten of vlekken. Maak een sopje van warm water en allesreiniger en maak de afzuigkap hiermee schoon. Gebruik hiervoor een zachte doek (dus geen schuursponsje).
  2. Inwrijven met olie
    Zodra de afzuigkap vrij is van vuilresten, gaat u aan de slag met olie. Gebruik hiervoor olijfolie, babyolie of slaolie. Giet een klein beetje olie op een droge doek en doe de kap er voorzichtig mee af. Goed om te weten: je hebt maar weinig olie nodig om de afzuigkap weer mooi te laten blinken!
  3. Nadrogen met een microvezeldoek
    Om uw RVS afzuigkap streep loos schoon te maken droogt u de kap na met een microvezeldoekje. Let erop dat het doekje schoon en droog is. Met een natte of vieze doek bereikt u namelijk het tegenovergestelde resultaat!

Stappenplan RVS reinigen met glasreiniger

Heeft u geen zin om uw afzuigkap eerst schoon te maken met allesreiniger en daarna nog eens in te wrijven met olie? Reinig uw afzuigkap dan met glasreiniger. In dit geval heeft u maar één product nodig.

 

RVS schoonmaken met glasreiniger is simpel: het is een kwestie van spuiten en inwrijven. Hoe pakt u dit aan?

 

  1. Inspuiten
    Spuit de glasreiniger voorzichtig op de afzuigkap.
  2. Inwrijven
    Wrijf het schoonmaakmiddel vervolgens uit met een droge doek, totdat het oppervlak mooi glanst.
  3. Nadrogen met microvezeldoek
    Ziet u nog oneffenheden op het RVS? Droog de afzuigkap dan eventueel na met een microvezeldoek.

Stappenplan RVS reinigen met soda

Heeft u last van aangekoekt vuil of bruine vlekken op uw RVS afzuigkap? Reinig uw afzuigkap dan met soda. Soda is lichtschurend, maar de korrel is zo fijn dat het geen krassen veroorzaakt. Hierdoor is soda ideaal om hardnekkig vuil te verwijderen. Hoe gaat u te werk?

 

  1. Resten verwijderen
    Ook bij gebruik van soda is het belangrijk dat u de afzuigkap eerst vrij maakt van grove resten of vlekken. Gebruik hiervoor een sopje met allesreiniger en maak de afzuigkap schoon met een zachte doek.
  2. Soda mengen met groene zeep
    Meng de soda met groene zeep of vloeibare groene zeep. Wrijf het mengsel vervolgens met een vochtige doek uit op het RVS oppervlak.
  3. Nadrogen met een microvezeldoek
    Voor extra glans en een streep loos resultaat wrijft u de afzuigkap na met een droog microvezeldoekje. En klaar is kees!

RVS filters afzuigkap schoonmaken

Elke afzuigkap is uitgerust met een filter.

 

Voor recirculatie afzuigkappen zijn dit vervangbare koolstoffilters, die u eens in de 2 à 3 maanden moet vervangen. Schoonmaken van deze filters is dus niet nodig. Heeft u een afzuigkap waarvan de filter wel moet worden schoongemaakt? Lees dan onze blog 'koolstoffilter afzuigkap schoonmaken' waar wij u stap voor stap uitleggen hoe dit moet! 

 

Daarnaast heb je de afzuigkap met vaste (uitneembare filters). Hoewel deze filters qua materiaal op RVS lijken, zijn ze meestal van metaal of aluminium. Dit type filter heeft wel regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. In onze blog ‘Hoe afzuigkap schoonmaken?’ leggen we stap voor stap uit hoe u het schoonmaken van deze afzuigkap filters aanpakt.

Hoe vaak een RVS afzuigkap schoonmaken?

Hoe vaak u uw RVS afzuigkap moet schoonmaken hangt af van het gebruik. Gebruikt u de afzuigkap veel? Dan komen er natuurlijk sneller vlekken op dan wanneer u ‘m slechts eens per week gebruikt.

 

Wilt u een richtlijn? Maak het oppervlak van de afzuigkap dan minimaal eens per twee weken schoon en de filters eens per twee maanden. Zo weet u zeker dat u uw afzuigkap goed onderhoudt.

Advies en online bestellen

Na het lezen van deze blog weet u welke manieren er zijn om uw RVS afzuigkap schoon te maken én hoe u dit doet.

 

Heeft u vragen of wilt u advies bij het kopen van een nieuwe RVS afzuigkap? Neem contact met ons op of bestel direct uw afzuigkap op de website. We helpen u graag verder!