Binnenkant afzuigkap schoonmaken

Een goed werkende afzuigkap zorgt ervoor dat vet, vocht, kookgeuren en fijnstof niet in de keuken blijven hangen. Om ervoor te zorgen dat dit goed gebeurt, is het belangrijk om uw afzuigkap regelmatig schoon te maken. Zo ook de binnenkant.

 

Wilt u weten hoe u het schoonmaken van de binnenkant van de afzuigkap aanpakt? In deze blog leggen we uit hoe u dit doet, inclusief handig stappenplan! Hiermee voorkomt u dat de afzuigkap stinkt.

Stappenplan: afzuigkap van binnen schoonmaken

Een afzuigkap bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de buitenkant (vaak van RVS), de filters en de binnenkant. Het is belangrijk dat u al deze onderdelen regelmatig schoonmaakt. In de blog ‘Afzuigkap schoonmaken’ leggen we u uit welke onderdelen u moet schoonmaken en hoe vaak dit nodig is.


In deze blog gaan we dieper in op het schoonmaken van de binnenkant van de afzuigkap. Laten we eens kijken welke stappen hierbij komen kijken.

1) Roosters uit de afzuigkap halen

Om bij de binnenkant van de afzuigkap te komen verwijdert u eerst de roosters. Dit doet u door de roosters los te klikken en eruit te halen.

 

Aan de roosters van de afzuigkap blijft vaak veel vuil en vet hangen. Na verloop van tijd raken deze hierdoor verzadigd of zelfs verstopt. De zuigkracht neemt af en het apparaat moet harder werken. Daarom is het verstandig om de roosters ook meteen te reinigen als u de binnenkant van de dampkap reinigt.

 

U kunt dit op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld in de vaatwasser of gootsteen met ontvetter, soda, cola of azijn. Wilt u weten hoe u het schoonmaken van de roosters aanpakt? In onze blog ‘Roosters afzuigkap schoonmaken’ leggen we dit stap voor stap aan u uit.

2) Vet uit de afzuigkap verwijderen

De roosters zijn eruit. Tijd om de binnenkant van de afzuigkap schoon te maken. Net als op de roosters, komt hier veel vuil en vet op terecht. Hoe verwijder je het vet uit de afzuigkap?

 

  • Maak een sopje met heet water en een schoonmaakmiddel. Kies voor groene zeep, ontvetter of afwasmiddel.
  • Pak een microvezeldoekje en neem daar de binnenkant van de afzuigkap mee af (gebruik hiervoor het sopje). Wees hierbij voorzichtig en kijk uit dat u het binnenwerk en de motor van de afzuigkap niet beschadigt.
  • Droog het oppervlak na met een droge microvezeldoek.

Heeft u een afzuigkap met een motor? Let er dan op dat de motor van de afzuigkap niet (klets)nat wordt tijdens het schoonmaken.

 

Hoe houd je de motor van de afzuigkap dan toch goed schoon? Dit doet u het beste met een lichtvochtige doek. In onze blog ‘Motor afzuigkap schoonmaken’ leggen we u uit hoe u dit doet.

3) Afvoerkanaal afzuigkap reinigen

Heeft u vaak last van geurtjes die in de afzuigkap blijven hangen? In veel gevallen betekent dit dat het afvoerkanaal van de afzuigkap vies is. Door de afzuigkap schoon te maken met citroen verwijdert u deze geuren. Dit doet u als volgt:

 

  • Zet een pannetje met 2 liter water en citroensap op het vuur en breng dit aan de kook;
  • Zet de afzuigkap op de hoogste stand;
  • Laat het water voor ongeveer 10 minuten koken;
  • Doe de binnenkant van de afzuigkap nog een keer af met het sopje en droog het oppervlak na met een droge microvezeldoek.

4) Maak ook direct de buitenkant van de afzuigkap schoon

Is de binnenkant van uw afzuigkap weer mooi schoon? Haal dan ook meteen even een doekje over de buitenkant van de kap.

 

Is uw afzuigkap van RVS? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u een roestvrijstalen afzuigkap schoon krijgt. Als u dit met een gewone doek en allesreiniger doet blijven er namelijk al snel strepen achter. Gelukkig zijn hier betere manieren voor.

 

De beste manieren om RVS schoon te maken en streeploos te krijgen is met olie, glasreiniger of soda. Check ons stappenplan ‘Roestvrijstalen afzuigkap schoonmaken’ voor de details!

Advies van onze specialisten

Na het lezen van dit stappenplan weet u wat u moet doen om uw afzuigkap van binnen schoon te maken.

 

Heeft u vragen of wilt u advies bij het uitzoeken van een nieuwe afzuigkap? De specialisten van Afzuigkaponline adviseren u graag. Neem gerust contact met ons op. Bekijk ons assortiment afzuigkappen!