afzuigkap vervangen

Is uw afzuigkap kapot of aan vervanging toe? Dan wilt u deze natuurlijk het liefst zo snel mogelijk vervangen door een nieuw exemplaar.

 

U kunt dit door een bedrijf laten doen. Maar met een beetje handigheid en deze doe-het-zelf handleiding vervangt u de afzuigkap zelf. Laten we eens kijken hoe u dit aanpakt.

Hoe lang gaat een afzuigkap gemiddeld mee?

Voordat we verder gaan met het stappenplan, is het goed om stil te staan bij de levensduur van uw afzuigkap. Een afzuigkap kan namelijk lang mee gaan. Vooral als u ‘m goed onderhoudt, de afzuigkap regelmatig schoonmaakt en de eventuele koolstoffilters om de zes maanden vervangt.

 

Houdt u dit goed bij, dan kan een afzuigkap wel 20 jaar mee gaan en hoeft u ‘m minder snel te vervangen. Hetzelfde geldt voor de metaalfilters van de afzuigkap. Houdt u deze goed schoon, dan hebben ze een lange levensduur.

Wanneer afzuigkap vervangen?

Is uw afzuigkap met motor nog in orde, maar is de motor kapot? Dan is het vaak al voldoende om de motor van de afzuigkap te vervangen.

 

Is de afzuigkap versleten of helemaal kapot? Dan is het tijd om de afzuigkap in uw bestaande keuken te vervangen. Dit doet u als volgt:

1) Kies de juiste maat en type

Voordat u de afzuigkap daadwerkelijk vervangt, moet u natuurlijk een vervangend exemplaar in huis hebben. Het is hierbij belangrijk om op de volgende aspecten te letten:

 

2) Verwijder de oude afzuigkap

Zodra u de nieuwe afzuigkap in huis heeft is het tijd om het oude exemplaar te verwijderen. Vooral bij het verwijderen van een inbouw afzuigkap is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Beschadigingen aan uw keukenkastje wilt u natuurlijk voorkomen.

 

  • Zet de afzuigkap uit;
  • Verwijder de stekker uit het stopcontact en schakel voor de zekerheid de elektriciteit uit;
  • Haal de filters uit de afzuigkap;
  • Kijk waar de afzuigkap met schroeven is bevestigd en haal de schroeven los.

Tip: het is handig om deze klus met z’n tweeën uit te voeren. In dat geval draait de één de schroeven los en houdt de ander de afzuigkap vast. Zo voorkomt u dat de afzuigkap naar beneden valt.

3) Zorg dat de afzuigkap op de juiste hoogte hangt

Minstens zo belangrijk als de maat van de afzuigkap, is de hoogte waarop de vervangende afzuigkap komt te hangen. Het algemene advies is om de afzuigkap tussen de 65 cm en 80 cm boven de kookplaat te hangen. Echter is dit per type afzuigkap en per type kookplaat (gas of keramisch) verschillend.

 

In onze blog ‘Wat is de juiste hoogte voor een afzuigkap’ leest u hoe u zelf de juiste hoogte bepaalt.

4) Nieuwe afzuigkap (laten) plaatsen

Hoe u de vervangende afzuigkap plaatst, verschilt ook per type en merk. Zo is het vervangen van een schuine afzuigkap anders dan het installeren van een onderbouw afzuigkap of een wandschouw afzuigkap.

 

Bekijk daarom altijd de meegeleverde producthandleiding of zoek deze op via de website van de leverancier. Zo weet u zeker dat u het aansluiten van de afzuigkap op de juiste manier uitvoert.

Afzuigkap vervangen kosten

Het vervangen van een afzuigkap is een klus die veel mensen prima zelf kunnen uitvoeren. Wilt u dit liever niet zelf doen? Dan kunt u het laten plaatsen van een afzuigkap aan een specialist overlaten. De gemiddelde prijs hiervoor is 150 euro.

Bestel uw vervangende afzuigkap via Afzuigkaponline.nl

Met het bovenstaande stappenplan bent u op de hoogte van de belangrijkste aandachtspunten voor het vervangen van een afzuigkap.

 

Zoekt u nog een vervangende afzuigkap? Op Afzuigkaponline.nl vindt u diverse merken, modellen en kleuren op voorraad. Weet u niet goed welke afzuigkap u nodig heeft en wilt u advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Onze specialisten adviseren u graag!