Afzuigkap ontvetten

Voor, tijdens en na het koken komt er van alles op de afzuigkap terecht. Denk aan stof, vuil, vet en vocht. Door de afzuigkap regelmatig te ontvetten, houdt u deze goed schoon. Wel zo hygiënisch.

 

Het ontvetten van uw afzuigkap is misschien niet de leukste klus, maar met deze tips heeft u het binnen 20 minuten gedaan!

Hoe afzuigkap ontvetten?

Een afzuigkap bestaat uit verschillende onderdelen: de buitenkant, de roosters en een eventuele motor en filters. Het is belangrijk om al deze onderdelen van de afzuigkap schoon te maken. Zo voorkomt u dat er vieze geurtjes in de keuken blijven hangen en blijft uw keuken lekker fris.

 

Hoe u het ontvetten aanpakt, verschilt per onderdeel. Hieronder leest u over het ontvetten van de volgende onderdelen:

  • Afzuigkap filters ontvetten
  • Roosters afzuigkap ontvetten
  • Motor afzuigkap ontvetten
  • Buitenkant afzuigkap ontvetten

Afzuigkap filters ontvetten

Wanneer u een afzuigkap met stoffen filters heeft, hoeft u deze niet schoon te maken. Wel is het belangrijk om deze filters eens in 2 à 3 maanden te vervangen. Voor een afzuigkap met metalen of aluminium filters is dit een ander verhaal. Deze filters dient u namelijk wel regelmatig te ontvetten. Volg voor het ontvetten van uw afzuigkap filters de volgende stappen:

 

Stap 1: Roosters afzuigkap verwijderen

Voordat u de filters eruit haalt, klikt u de roosters van de afzuigkap los. Zo kunt u er goed bij.

 

Stap 2: Filters uit de afzuigkap halen

Haal de filters uit de kap. Vaak kunt u ze met een kliksysteem los- of vastklikken.

 

Stap 3: Filters insprayen

Spray de filters in met afzuigkap filter ontvetter of smeer ze in met groene zeep. Ook kunt u de afzuigkap filters met azijn ontvetten. Welk middel u ook kiest, laat dit een half uurtje intrekken.

 

Stap 4: Filters schoonspoelen

Zet de filters vervolgens in de vaatwasser en draai een kort programma. Liever sneller klaar? Spoel ze dan af in de wasbak.

 

Tip: lees hier ons volledige stappenplan voor het schoonmaken van afzuigkap koolstoffilters.

Roosters afzuigkap ontvetten

Als het goed is heeft u de afzuigkap roosters al los geklikt om bij de filters te komen. Vervolgens ontvet u de roosters van de afzuigkap op dezelfde manier als de filters. U smeert of sprayt ze in met groene zeep, ontvetter, azijn of een ander schoonmaakmiddel en zet ze in de vaatwasser. Laat ze een uurtje draaien op een laag programma en uw roosters zijn weer fris!


Tip: lees hier ons volledige stappenplan voor het schoonmaken van afzuigkap roosters.

Motor afzuigkap ontvetten

Nu de filters en roosters zijn verwijderd, kunt u goed bij de motor (indien deze aanwezig is). Let bij het ontvetten van de motor op met het gebruik van vocht! Gebruikt u teveel vocht, dan kan de motor kapot gaan.

 

Zo pakt u het ontvetten van de afzuigkapmotor aan:

 

Stap 1: Loskoppelen van stroom

Haal de motor van de stroom af door de stekker van de afzuigkap uit het stopcontact te halen.

 

Stap 2: Motor ontvetten

Gebruik een doekje met een kleine hoeveelheid water en ontvetter om de motor voorzichtig mee af te doen. Nogmaals let op dat u niet teveel vocht gebruikt! Poets de motor totdat deze vetvrij is.

 

Stap 3: Motor weer aansluiten

Nu de motor van uw afzuigkap vetvrij is kunt u deze weer aansluiten door de stekker van de afzuigkap weer in het stopcontact te steken.

 

Tip: in de blog ‘afzuigkap motor schoonmaken’ leest u het volledige stappenplan voor het ontvetten van de motor van een afzuigkap.

Buitenkant van de afzuigkap ontvetten

Dan is er natuurlijk nog de buitenkant van de afzuigkap. Dit is het onderdeel waar u het vuil en vet ook daadwerkelijk op ziet. Voor het oog valt hier dus de meeste winst te behalen!

 

U pakt het schoonmaken van de buitenkant als volgt aan:

 

Stap 1: Maak een sopje

Maak met groene zeep, azijn of ontvetter een sopje waarmee u de afzuigkap kunt ontvetten.

 

Stap 2: Buitenkant ontvetten met vochtige doek

Ga met een goed vochtige doek over de buitenkant van de afzuigkap.

 

Stap 3: Nogmaals goed ontvetten

Spoel de doek goed uit en herhaal bovenstaande proces om de buitenkant van de afzuigkap goed te ontvetten.

 

Stap 4: Afzuigkap drogen

Maak de afzuigkap droog met een theedoek. Heeft u een RVS afzuigkap? Doe dit dan met een microvezeldoek. Zo zorgt u voor een streeploos eindresultaat.

Advies van onze specialisten

Zoals u ziet hoeft het ontvetten van een afzuigkap niet veel tijd te kosten. Het schoonmaken van de roosters en filters gaat in een moeite door en het meeste werk gebeurt in de vaatwasser!

 

Wilt u meer tips over het schoonmaken en onderhouden van uw afzuigkap bijvoorbeeld informatie voor als uw afzuigkap stinkt? Bekijk dan onze blog. Hier delen we regelmatig tips en tricks.

 

Heeft u een nieuwe afzuigkap nodig? Check dan ons assortiment afzuigkappen of neem contact met ons op voor advies. We helpen u graag met het uitzoeken van een nieuwe afzuigkap!