Motor afzuigkap vervangen

Een afzuigkap voert niet alleen kookdampen af uit de keuken, maar zorgt er ook voor dat de lucht vrij blijft van geurtjes en fijnstof. Hierdoor bevat de ruimte minder allergenen.

 

Het is dus belangrijk dat deze ventilator goed functioneert. Heeft uw afzuigkap gebreken? Met ons praktische en heldere stappenplan vervangt u zelf de motor van uw afzuigkap.

Wanneer vervangt u de motor van een afzuigkap?

Net zoals al het andere apparatuur heeft ook een afzuigkap een bepaalde levensduur. Deze levensduur hangt af van een aantal factoren: onderhoud, kwaliteit en geluk.

 

Na verloop van tijd ontkomt u er waarschijnlijk niet aan: het is tijd om de motor van de afzuigkap te vervangen. Wanneer en hoe u dat het beste doet, leggen wij u graag uit.

 

Wanneer de afzuigkap met motor defecten gaat vertonen, is deze toe aan vervanging. Dit merkt u bijvoorbeeld aan het feit dat kookgeuren nog lang in de keuken hangen, ondanks dat de afzuigkap maximaal aanstond.

 

Een mogelijke oorzaak van het defect kan slecht onderhoud zijn. Wanneer u uw afzuigkap dagelijks gebruikt, is het belangrijk dat u niet alleen de hele afzuigkap, maar specifiek ook de motor afzuigkap schoonmaakt.

 

Motor van de afzuigkap kapot?

Als u heeft geconstateerd dat de afzuigkap kapot is, is het belangrijk om eerst na te gaan of de motor nog draait. Als de motor van de afzuigkap niets meer doet, dan is het afzuigsysteem vanzelfsprekend niet te gebruiken.

 

Dit betekent dat u dus de motor van de afzuigkap moet vervangen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er een andere oorzaak is: als de motor niet stuk is, is er een kans dat de hele afzuigkap vervangen het beste advies is.

Stappenplan voor afzuigkap motor vervangen

De motor van een afzuigkap vervangen is een klus die u zelf kunt uitvoeren. Het is wel belangrijk om te weten waar u op moet letten.

 

Met ons eenvoudige stappenplan hebt u binnen slechts acht stappen de ventilator van uw afzuigkap vervangen.

Stap 1: Veiligheid voorop. Haal eerst de stroom eraf

Onthoud goed dat u als eerst controleert of de stroom is uitgeschakeld. Liever een keer te veel checken dan te weinig. Alles voor uw eigen veiligheid.

 

Stap 2: Haal de vetfilters los

Een afzuigkap heeft één of twee vetfilters aan de onderkant. Deze filteren, zoals de naam het al aangeeft, alle luchtjes en het vet uit de lucht.

 

Om bij de motor te komen, is het van belang dat u deze filters verwijdert. Dat gaat vaak erg gemakkelijk. De filters hebben namelijk een vergrendeling die u in kunt drukken, waardoor ze vanzelf los komen. Deze vergrendeling is meestal gewoon een schuifje.

 

Stap 3: Draai de schroeven van de beschermkap los

Zodra de vetfilters zijn verwijdert, kunt u verder met de motor van uw afzuigkap vervangen. Het is tijd om de beschermkap los te schroeven. Deze ziet u meteen als u de filters eraf hebt gehaald. De beschermkap is een klein plaatje dat voor alle bedrading zit en dat voorkomt dat de draden in de motor terecht komen.

 

Stap 4: Draai de schroeven van de kroonsteen los

Nu u de beschermkap eraf heeft gedraaid, bent u aangekomen bij de bedrading. De bedrading zit vast aan een kroonsteen. Deze kroonsteen verbindt de elektriciteitsdraden met elkaar. Draai alle schroefjes van de kroonsteen eruit en haal de bedrading los.

 

Tip: maak een foto van de bedrading voordat u de kroonsteen gaat los schroeven. Dat komt in stap zeven, bij het terugplaatsen, weer van pas.

 

Stap 5: Draai de schroeven van de motor los

Ook de motor zit vast met een aantal schroeven. Nu is het tijd om deze schroeven los te draaien. Hierbij is het belangrijk dat u bij de laatste schroef één hand onder de motor houdt voor het geval de motor er meteen uitvalt.

 

Het is uiteraard de bedoeling dat de defecte motor wordt verwijderd, maar wel op een zo veilig mogelijke manier. Dus nadat de laatste schroef is losgedraaid, haalt u voorzichtig de motor uit de afzuigkap.

 

Stap 6: Plaats de nieuwe motor

U bent er bijna: nu alleen nog de nieuwe motor bevestigen. We doorlopen daarvoor voorgaande stappen in omgekeerde volgorde. Plaats de nieuwe motor in de afzuigkap en draai de schroeven vast die de motor op zijn plek houden.

 

Stap 7: Bevestig de bedrading

De motor zit op zijn plek. Daarna kan de bedrading weer aangesloten worden. Hierbij is het handig om de foto erbij te pakken die u bij stap vier heeft gemaakt.

 

Het is namelijk belangrijk dat u de bedrading precies op dezelfde manier weer bevestigt, zoals deze zat. Zo weet u zeker dat u de juiste aansluitingen maakt en dat de motor zo meteen weer gaat draaien.

 

Stap 8: Bevestig de vetfilters weer terug op hun plaats

U bent aangekomen bij de laatste stap! Nu is het tijd om de beschermkap van de bedrading vast te schroeven. Plaats daarna de vetfilters weer terug op hun plaats.

 

Vergeet niet om de stroom er weer op te zetten, anders doet de nieuwe motor het natuurlijk alsnog niet.

Onderhoud uw afzuigkap met motor met deze tips!

De motor van uw afzuigkap moeten vervangen is iets wat u niet kunt voorkomen, maar u kunt er wel voor zorgen dat deze klus zo lang als mogelijk kan worden uitgesteld. Daarvoor is het nodig dat u afzuigkap goed onderhoudt.

 

Daarom geven wij u drie tips voor het onderhouden van de ventilator van uw afzuigkap:

 

  1. Reinig met regelmaat uw vetfilters.
  2. Neem het liefst na elke kookbeurt de afzuigkap af met een sopje met allesreiniger.
  3. Maak met een lichtvochtige microvezeldoek de motor van de afzuigkap eens in de zoveel tijd schoon, hierdoor verwijdert u het vet wat mogelijk op de motor zit.

Is uw afzuigkap aan vervanging toe? Bekijk ons assortiment

Functioneert uw afzuigkap niet meer zoals u gewend bent en heeft u geconstateerd dat het aan de motor ligt? Bij Afzuigkaponline bent u aan het juiste adres als het gaat om een nieuwe afzuigkap met motor.

 

Indien u al een afzuigkap van ons in het bezit heeft, dan doen wij bij een defect de afzuigkap repareren zolang het binnen de garantie valt. Als het niet te repareren valt, dan verzorgen wij een geheel nieuwe afzuigkap!

 

Onze medewerkers voorzien u graag van persoonlijk advies en beantwoorden al uw vragen. Neem contact met ons: dat kan telefonisch via 0732600052 of stuur een mail naar info@afzuigkaponline.nl

 

Met ons assortiment afzuigkappen zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo vindt u voor uw keuken de ideale afzuiging. Functioneel, hoogwaardig én krachtig. Bekijk ons assortiment afzuigkappen en geniet weer van een frisse keuken.